Branżowa Szkoła I Stopnia - Kucharz

Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę.

KUCHARZ (512001) - zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków.

Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.

PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU:

  • Pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość, dokładność, samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych potraw i receptur,
  • Bardzo ważny jest dobry, niepospolity smak, a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
  • Istotne są też wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji – PAMIĘTAJ KUCHARZ TO NIE TYLKO FACHOWIEC TO TAKŻE ARTYSTA

Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia kwalifikacji:

        T.6. Sporządzanie potraw i napojów.

Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz mają możliwość uzyskania dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe wraz z suplementem ułatwiającym podejmowanie pracy w pozostałych krajach Unii Europejskiej.

PERSPEKTYWA ZATRUDNIENIA:

  • Restauracje, kawiarnie zakłady gastronomiczne,
  • Bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
  • Zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe,
  • Kluby i firmy cateringowe.

REKRUTACJA 2021/2022

ZAPISZ SIĘ

VULCAN