-BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA-kucharz

KUCHARZ (512001)-zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków.

Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę.

Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.

PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU:

  • pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość, dokładność, samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych potraw i receptur,

  • bardzo ważny jest dobry, niepospolity smak, a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,

  • istotne są też wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji.

PAMIĘTAJ KUCHARZ TO NIE TYLKO FACHOWIEC TO TAKŻE ARTYSTA

Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia kwalifikacji:

        T.6. Sporządzanie potraw i napojów.

Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz mają możliwość uzyskania dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe wraz z suplementem ułatwiającym podejmowanie pracy w pozostałych krajach Unii Europejskiej.

PERSPEKTYWA ZATRUDNIENIA:

  • restauracje, kawiarnie zakłady gastronomiczne,

  • bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,

  • zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe,

  • kluby i firmy cateringowe.

REKRUTACJA 2019/2020

ZAPISZ SIĘ

VULCAN