Branżowa Szkoła I Stopnia - Kucharz
Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę.
KUCHARZ (512001) - zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków.
Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU:
- Pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość, dokładność, samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych potraw i receptur,
- Bardzo ważny jest dobry, niepospolity smak, a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
- Istotne są też wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji – PAMIĘTAJ KUCHARZ TO NIE TYLKO FACHOWIEC TO TAKŻE ARTYSTA
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia kwalifikacji:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz mają możliwość uzyskania dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe wraz z suplementem ułatwiającym podejmowanie pracy w pozostałych krajach Unii Europejskiej.
PERSPEKTYWA ZATRUDNIENIA:
- Restauracje, kawiarnie zakłady gastronomiczne,
- Bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
- Zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe,
- Kluby i firmy cateringowe.