Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych - specjalności: dietetyka i barista
ZAPISZ SIĘ
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane w planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Młodzież uczy się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego uczestnictwa w rynku pracy, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Szkoła jest doskonale przygotowana do kształcenia w dziedzinie usług gastronomicznych zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się w nowoczesnej pracowni gastronomicznej.
Praktyki zawodowe realizowane w trakcie nauki:
Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają podczas miesięcznych praktyk zawodowych w klasie trzeciej w najlepszych restauracjach w Częstochowie, które zapewnia Szkoła.
Kończąc naukę w Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych można zdobyć dwie kwalifikacje:
- TG.07. - Sporządzanie potraw i napojów
- TG.16. - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Innowacja - kelner, barista, barman:
W ramach zajęć dodatkowych zrealizowane zostaną zajęcia teoretyczne oraz praktyczne m.in. z zakresu:
- Zasad funkcjonowania restauracji, przygotowania stanowiska pracy,
- Prezentacji zastawy stołowej, nakrywania do stołu, bielizny stołowej i składania serwetek,
- Zasad organizacji imprez zbiorowych, obsługi klienta indywidualnego,
- Technik kelnerskich,
- Serwisu wina,
- Przygotowania, organizacji i charakterystyki bufetów,
- Charakterystyki pracy barmana, towaroznawstwa alkoholowego, sprzętu barmańskiego, miksologii, przygotowania napoi mieszanych typu SHORT DRINKS czy LONG DRINKS,
- Podstawowej wiedzy na temat kawy, zasad parzenia kawy espresso, kawy mlecznej i kawy deserowej,
- Tzw. "latte art" - sztuka tworzenia finezyjnych wzorów na powierzchni mlecznej pianki.