-Technik żywienia i usług gastronomicznych-

Jeśli lubisz gotować i marzysz o połączeniu hobby z atrakcyjną pracą zawodową

Technikum w zawodzie:

technik żywienia i usług gastronomicznych

JEST DLA CIEBIE!

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane w planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Młodzież uczy się urządzać zakłady gastronomiczne gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego uczestnictwa w rynku pracy, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.

Praktyki zawodowe realizowane w trakcie nauki:

Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają podczas miesięcznych praktyk zawodowych w klasie trzeciej w najlepszych restauracjach w Częstochowie, które zapewnia Szkoła.

Kwalifikacje zawodowe

Kończąc naukę w Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych można zdobyć dwie kwalifikacje:

     TG.07. - Sporządzanie potraw i napojów

     TG.16. - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Szkoła jest doskonale przygotowana do kształcenia w dziedzinie usług gastronomicznych. Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się w nowoczesnej pracowni gastronomicznej

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************

Innowacja kelner, barista, barman:

W ramach zajęć dodatkowych zrealizowane zostaną zajęcia teoretyczne oraz praktyczne m.in. z zakresu:

  • zasad funkcjonowania restauracji, przygotowania stanowiska pracy,

  • prezentacji zastawy stołowej, nakrywania do stołu, bielizny stołowej i składania serwetek,

  • zasad organizacji imprez zbiorowych, obsługi klienta indywidualnego,

  • technik kelnerskich,

  • serwisu wina,

  • przygotowania, organizacji i charakterystyki bufetów,

  • charakterystyki pracy barmana, towaroznawstwa alkoholowego, sprzętu barmańskiego, miksologii, przygotowania napoi mieszanych i shakerowych,

  • podstawowej wiedzy na temat kawy, zasad parzenia kawy espresso, kawy mlecznej i kawy deserowej, latte art.- wzorów lanych z ręki, rysowania sosem i szpikulceM.

 ZAPISZ SIĘ